[...] jest bezpieczne. Innym problemem jest to, że mogą one zakłócać wchłanianie niektórych witamin, szczególnie tych, które są rozpuszczalne w tłuszczach. W rzeczywistości badania sugerują, że sterole roślinne zmniejszają wchłanianie karotenoidów, przeciwutleniaczy w owocach i warzywach pomarańczy oraz zielonych warzywach nawet o 15%. Kolejnym [...]
[...] obejmują zaciskanie zębów z uśmiechem przez kilka sekund, marszczenie ust i poruszanie nimi w lewo i prawo oraz przesuwanie powietrza od policzka do policzka. Co prawda badania na temat skuteczności ćwiczeń twarzy nie zawsze potwierdzają skuteczność, ale z pewnością nie są szkodliwe. Dlaczego więc ich nie spróbować? Już sam ruch sprawia, że [...]
[...] korzyści, jeśli podaż z pokarmu jest niewystarczająca. Źródłami są: mak, ziarno sezamu, pestki dyni, sery podpuszczkowe, owies, pszenica, wołowina, krewetki. Referencje, badania naukowe, piśmiennictwo: A Soyano 1 , M Gómez Role of iron in immunity and its relation with infections https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10971835/ K. Ryan Wessells i [...]
[...] ważna dla odpowiedniej mineralizacji kości. Witamina C wpływa na syntezę kolagenu i genezę osteoblastów, czyli komórek tworzących kości. Metaanaliza z 2018 roku oparta na 12 badaniach wykazała, że spożycie witaminy C było związane z wyższą gęstością mineralną kości w szyjce kości udowej i odcinku lędźwiowym kręgosłupa, oraz wiązało się z 33% [...]
[...] będące pożywką dla probiotyków, czyli pożytecznej i prozdrowotnej mikroflory naszego przewodu pokarmowego. Okazuje się jednak, że błonnik błonnikowi nierówny. Jak pokazały badania, najcenniejszy błonnik tworzą takie węglowodany, z których odpowiednie mikroorganizmy bytujące w naszych jelitach wytwarzają kwas masłowy, regenerujący komórki [...]
[...] nikt rutynowo nie bada krwi, moczu czy włosów pod kątem metabolitów SAA, więc wina spadnie na … kreatynę. Już widzę ten dialog: „co pan brał? … Kreatynę!” Nowe, kolejne badania - czy kreatyna szkodzi? Naukowcy ciągle badają bezpieczeństwo kreatyny, mimo iż brały ją miliony ludzi i jest tak popularna, że wylądowała w sklepach spożywczych i [...]
[...] / lub potęgują stan zapalny w organizmie, a niektóre mogą go łagodzić i / lub zwalczać, a jeszcze inne pozostają neutralne. Po odkryciach tych zaczęły się bardzo intensywne badania dotyczące potencjalnych konsekwencji zdrowotnych spożywania zbyt dużej ilości związków pro-, a zbyt małej ilości związków przeciwzapalnych. Ustrojowy, przewlekły stan [...]
Wprawdzie ludzki organizm potrafi syntetyzować witaminę D3 z cholesterolu w skórze pod wpływem promieniowania UV, to jednak w naszej strefie geograficznej możliwość ekspozycji na promieniowanie słoneczne jest ograniczona i dla nas witamina D3 jest niezbędnym składnikiem pokarmowym. Dzisiaj mamy o tyle lepszą sytuację, że wiele produktów [...]
Temat suplementacji kreatyną budzi duże zainteresowanie, ponieważ jest to związek pochodzenia spożywczego, który istotnie zwiększa możliwości wysiłkowe organizmu. Jest to jeden z najlepiej przebadanych w kontekście aktywności fizycznej związków ergogenicznych. Chociaż efektywność suplementacji każdą z form chemicznych kreatyny jest podobna, to [...]
[...] mięśnie równoległoboczne i czworoboczne, dlatego widzi się tylu gości z dobrze rozwiniętym górnym odcinkiem pleców, natomiast niewielu z ogólnie dobrymi plecami”. Co mówią badania naukowe? I faktycznie, w badaniach Gregory J. Lehmana wykazano, iż: Dla aktywności mięśnia najszerszego grzbietu czy dwugłowego ramienia nie ma znaczenia, czy stosuje [...]
[...] ze złym stanem naszych jelit. Podsumowanie Ważna jest również kontrola stanu naszych jelit, a nie jedynie suplementacja. Z tego powodu dobrze raz na jakiś czas wykonać badania. Dlatego chociaż raz w roku powinieneś zrobić badania morfologiczne. Profilaktyka może zapobiec chorobom oraz pomóc ci szybciej uzyskać wymarzoną sylwetkę. Bo właśnie [...]
Wśród badaczy i naukowców skuteczność tego suplementu nie budzi żadnych wątpliwości. Ponadto jest on całkowicie naturalny. O roślinie tej w ostatnim czasie słychać wiele dobrego, szczególnie o tym, że działa bardzo pozytywnie na nasz organizm, leczy wiele schorzeń i wpływa na utratę tkanki tłuszczowej. Podsumowanie Oczywiście, jeśli ktoś [...]
[...] na radykalnym głodzeniu się. Niemniej jednak, jeśli chcemy tracić na wadze, niezbędny jest deficyt kaloryczny. Niewielki deficyt kaloryczny! Co więcej, jak sugerują nowe badania, należy stosować przerwy od ograniczania liczby kalorii i okresowo spożywać więcej kalorii. Pomoże to uniknąć frustracji, będzie łatwiejsze i nie sprawi, że nasz [...]
Spierzchnięte i pękające usta nie tylko wyglądają nieestetycznie, ale potrafią być także prawdziwym utrapieniem. Spierzchnięte usta mogą wskazywać na poważne schorzenia Choroba Leśniowskiego-Crohna to choroba zapalna jelit, która może powodować objawy takie, jak suchość warg, obrzęki lub pęknięcia w kącikach ust. Spierzchnięte usta mogą [...]
Aminokwasy egzogenne (EAA) to te aminokwasy tworzące białka naszego ciała, w tym białka mięśniowe, które nie mogą powstawać w naszym organizmie, względnie mogą, ale ich synteza wewnątrzustrojowa nie jest w stanie pokryć w pełni podstawowego zapotrzebowania na nie. Do grupy aminokwasów egzogennych zaliczane są więc następujące aminokwasy: leucyna, [...]
[...] treningu. Uznawane za niezdrowe cukry takie jak galaktoza czy fruktoza mogą być korzystnym elementem protokołu regeneracyjnego sportowca dyscyplin wytrzymałościowych. Referencje, badania, literatura: Jacques Décombaz i in. Fructose and galactose enhance postexercise human liver glycogen synthesis. https://europepmc.org/article/med/21407126
[...] WPI sprawdza się w okresie potreningowym, gdy trzeba szybko „uzupełnić bak”, a np. białka kazeinowe na noc, gdy potrzebny jest dłuższy dowóz aminokwasów. Referencje, badania, literatura: Nicholas A. Burd i in. Greater stimulation of myofibrillar protein synthesis with ingestion of whey protein isolate v. micellar casein at rest and after [...]
Święta, spotkania rodzinne, wyjścia ze znajomymi, to wspaniałe okazje do wspólnego świętowania. Często połączone są również z większym wyborem niezwykle kuszących potraw. Kuszą one nie tylko z tego powodu, że zabierają zbyt dużo czasu, aby regularnie je przyrządzać, ale również dlatego, że są niezwykle smaczne. Jak minimalizować zatem skutki [...]
[...] tyle dużym ryzykiem, iż skórka nie jest warta wyprawki. Trochę inaczej wygląda kwestia podawania małych dawek w postaci przezskórnej lub ze specjalnego implantu. Referencje, badania, literatura: Anne M. Kenny i in. Effects of Transdermal Testosterone on Bone and Muscle in Older Men with Low Bioavailable Testosterone Levels, Low Bone Mass, and [...]
[...] BMS. Według badań nawet 10% pacjentów zgłaszających się do lekarza w sprawie dolegliwości związanych z jamą ustną może cierpieć na podobne zaburzenia. Co może pomóc? Celem badania było ustalenie, czy suplementacja witaminą B i cynkiem lub miejscowe płukanie kapsaicyną (0.02%) może pomóc złagodzić poziom bólu/palenia BMS. 89 pacjentom podawano [...]